top of page

In de eerste week na de bevalling worden jij en de baby goed verzorgd en gecontroleerd

De kraamverzorgster controleert, begeleidt en geeft advies

De kraamverzorgster komt iedere dag een aantal uren bij je thuis voor controles, begeleiding en advies. Bij de intake vóór de bevalling spreek je af hoeveel uur per dag de kraamverzorgster komt (minimaal 3, maximaal 7 uur per dag tot 8 dagen na je bevalling), maar als dat nodig is, kan het aantal uren of dagen in overleg met ons aangepast worden.

 

De dag begint meestal met een evaluatie van de afgelopen nacht. Daarnaast controleert de kraamverzorgster de temperatuur, pols, bloedverlies en hechtingen van de moeder. Dagelijks worden het (drink)gedrag, de kleur en de temperatuur van de baby gecontroleerd. De baby wordt meestal 4 en 7 dagen na de bevalling gewogen. 

Alle kraamtijdcontroles worden genoteerd in het groene kraamboekje. Bij twijfel of zorgen neemt de kraamverzorgster altijd contact met ons op.

Onze begeleiding in de kraamtijd 

Wij komen in de eerste kraamweek een aantal keer bij jullie op huisbezoek. We evalueren hoe het met jullie gaat en doen een aantal medische controles. Daarnaast kan de kraamverzorgende ons bellen voor overleg, én we zijn dag en nacht bereikbaar voor jullie vragen of zorgen. 

Een week na de bevalling heb je als ouders veel geleerd en daarmee meestal genoeg vertrouwen om de baby helemaal zelf te verzorgen. De zorg aan huis wordt daarom 8 tot 10 dagen na de bevalling afgesloten, Maar ook na de eerste week kun je ons bellen bij vragen.

wegen.jpg

Zorg van GGD, OKT en je huisarts

Wanneer de baby wordt aangegeven bij de gemeente, wordt ook de GGD ingelicht. 5 tot 7 dagen na de bevalling komt er een verpleegkundige van de GGD (zonder aankondiging) bij jullie langs om wat druppels bloed uit het voetje van de baby af te nemen; de zg. hielprik. De baby wordt getest op meer 20 dan zeldzame maar heel ernstige aandoening. tegelijkertijd wordt de gehoortest uitgevoerd. De hielprik en de gehoortest zijn gratis.

Ongeveer 2 weken na je bevalling komt een jeugdverpleegkundige van het Ouder- en Kindteam (OKT ofwel consultatiebureau) bij jullie thuis voor een intake. Zij vertelt jullie wat jullie de komende jaren kunnen verwachten van het OKT en inventariseert ook of jullie behoefte hebben aan meer informatie of begeleiding. De eerste standaard controle op het OKT is als de baby 1 maand oud is. Er zijn meerdere OKT-locaties in de stad, op basis van je postcode wordt je toegedeeld aan een locatie bij jou in de buurt.

De huisarts ontvangt van ons óf het ziekenhuis een verslag van het verloop van je zwangerschap en bevalling. De meeste huisartsen schrijven de baby dan meteen ook bij in hun praktijk. Sommige huisartsen leggen na de bevalling een kraamvisite af. 

Nacontrole 6 weken na de bevalling

Officieel duurt de kraamtijd tot 6 weken na je bevalling. We sluiten deze periode af met een afspraak op de praktijk. We zijn benieuwd naar hoe het met je gaat én we evalueren hoe je de zorg hebt ervaren. We controleren je bloeddruk, je buik (baarmoeder en buikspieren) en evt controleren we de hechtingen en het ijzergehalte.

Je belt zelf met de assistente om deze afspraak in te plannen. Meestal plan je de afspraak bij degene die betrokken was bij je bevalling.

Onze begeleiding na een medische zwangerschap en bevalling

bottom of page