top of page

In de kraamtijd zet je je eerste stappen in het ouderschap

24/7:

06-54626698

De kraamperiode start na de bevalling en duurt officieel 6 weken 

24/7:

06-54626698

De bevalling ligt achter je. Nu start de tijd waarin je de baby leert kennen; maar ook jezelf en elkaar in jullie nieuwe ouderrol! Tegelijkertijd herstellen jij en de baby van de bevalling; zowel lichamelijk als mentaal. Gun jezelf hiervoor de tijd. We adviseren je de eerste dagen veel uren in bed door te brengen; goed te laten verzorgen en het heel rustig aan te doen met kraambezoek.

 

Als jij en de baby gezond zijn, zul je de kraamtijd thuis doorbrengen. Een kraamverzorgende is de eerste week iedere dag een aantal uren bij jullie voor controles, verzorging en advies. Daarnaast komen wij ook langs; afhankelijk van hoe het met jullie gaat 2 tot 4 keer. In de kraamtijd kun je ons, net als in de zwangerschap, dag en nacht bereiken op 06-54626698.

Niet altijd een roze wolk

Na de bevalling kun je je supertrots voelen, maar ook erg onzeker. Je lijf moet herstellen van de bevalling en dit zal ook op mentaal vlak tijd kosten. De nachten zijn soms gebroken door het voeden, terwijl rust en slaap juist belangrijke aspecten vormen voor je herstel! 

Veel vrouwen moeten enorm wennen aan het nieuwe ritme en de grote verantwoordelijkheid om voor een baby te zorgen. Je kunt je best wel eens gefrustreerd of verdrietig voelen over je 'nieuwe leven'; dat is heel normaal.

Als je merkt dat je álle dagen boos of somber bent; dan heb je meer begeleiding nodig. Praat erover met ons, met je partner, met mensen die je vertrouwt. Je zult ontdekken dat jij lang niet de enige bent die het moederschap niet als een roze wolk ervaart! Wij of je huisarts zullen je bij depressieve klachten meestal ook verwijzen naar een psycholoog. Het is aangetoond dat postnatale depressies goed te behandelen zijn; we vinden het daarom zonde als je hier onnodig lang last van hebt. 

To do's na de bevalling

  • Laat iemand die aanwezig was bij de bevalling, de geboorte van de baby aangeven op het stadsdeelkantoor. Dit moet binnen 3 werkdagen na de bevalling gebeuren en gebeurt op afspraak. Deze afspraak kun je online plannen of telefonisch via 14 020. Vergeet niet een identiteitsbewijs mee te nemen en zo nodig het trouwboekje of bewijs van erkenning. Het is niet nodig een bewijs van geboorte mee te nemen.

  • heeft jullie baby een dubbele nationaliteit? Of hebben jullie zelf niet de Nederlandse nationaliteit? Geef de baby aan bij de gemeente maar check ook bij je ambassade of consulaat wat de regels voor aangifte en naamgeving daar zijn. 

  • meldt de baby liefst binnen 1 maand - maar uiterlijk binnen 4 maanden - aan bij de zorgverzekering. Je mag zelf kiezen of je jullie kind bijschrijft bij de verzekering van de vader of van de moeder. Kinderen zijn in Nederland tot 18 jaar gratis verzekerd.

bottom of page