top of page

Zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven! Iedereen beleeft dit weer anders

Een positieve test. Je bent zwanger!

Misschien heb je hier al lange tijd naar uitgekeken, of misschien ben je erg verrast en moet je nog even wennen. Vast staat dat er de komende tijd veel gaat veranderen.

​

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je contact met ons opnemen om je in te schrijven. Je hoeft daarvoor niet eerst naar je huisarts. We plannen de eerste controle rond 6-8 weken, maar ook vóór die afspraak zijn we bereikbaar voor vragen en zorgen.

Exit ongezonde leefstijl, enter foliumzuur

Slikte je nog geen foliumzuur tabletten, ga hier dan nu mee starten. Het dagelijks innemen van 0,4 mg foliumzuur tot ongeveer 3 maanden zwangerschap verkleint de (kleine) kans op een kind met een open ruggetje. Je kunt foliumzuur zonder recept bij iedere apotheek of drogist kopen. In de meeste zwangerschaps-multivitaminen zit ook voldoende foliumzuur. Verder adviseren we om gedurende de hele zwangerschap extra vitamine D te nemen: je kunt zonder recept tabletjes kopen, de geadviseerde dosering is 10 microgram per dag.

​

Wanneer je medicijnen gebruikt, overleg dan zo snel mogelijk met ons of je behandelend arts of je deze medicijnen in de zwangerschap kunt blijven gebruiken. En natuurlijk is dit hét moment om te stoppen met roken, alcohol en (soft)drugs!

Vroege voorlichtingsbijeenkomst 'de eerste maanden'

We adviseren je om vroeg in de zwangerschap - liefst vóór de eerste afspraak op de praktijk- de online voorlichtingsbijeenkomst 'De eerste maanden' bij de wonen. Dit is een gezamenlijk initiatief van Amsterdamse verloskundigen. Tijdens deze bijeenkomst krijg je veel informatie over leefstijl in de zwangerschap. Zaken zoals voeding, sporten, werken, reizen en roken komen aan de orde. Er wordt alvast algemeen geïnformeerd over bloedonderzoek en de mogelijkheden van prenatale testen. Ook praktische zaken, zoals het regelen van kinderopvang of het vastleggen van juridisch ouderschap, komen aan bod. De bijeenkomst is interactief en dus er is alle ruimte om vragen te stellen. 

Er zijn meerdere Nederlandse bijeenkomsten per week, en ook regelmatig Engelse, Arabisch en Turks gesproken bijeenkomsten. Je kunt jezelf inschrijven met voor- en achternaam via deze link. Ben je verhinderd of heb je vragen? Mail dan met eerstemaanden@sag-amsterdam.nl

Zwangerschapscontroles

De eerste controle (intake) plannen we tussen 6 en 10 weken zwangerschap en is onze eerste kennismaking. Indien mogelijk proberen we deze afspraak te combineren met een echo. We stellen veel vragen over jouw medische voorgeschiedenis en die van je partner/vader van de baby. Kom daarom, als dat kan, met zijn tweeën. Om een indruk te krijgen van de vragen die we je gaan stellen, klik hier.   

​

Daarnaast krijg je informatie over bloedonderzoeken en we bespreken de mogelijkheden van prenatale testen. Je kunt hier alvast meer lezen over het onderwerp.

​

De volgende zwangerschapscontroles zijn bedoeld om de groei en ontwikkeling van de baby te controleren, maar zeker óók om te bespreken hoe jij deze periode beleeft. Daarnaast informeren we je over allerlei zaken rondom zwangerschap, bevalling en kraambed. En er is natuurlijk altijd ruimte voor het stellen van vragen. 

In het begin kom je nog niet zo vaak op controle, aan het einde wekelijks of twee wekelijks. De meeste zwangeren vinden het prettig om alle vijf de verloskundigen van ons team te ontmoeten tijdens de zwangerschap. Klik hier voor een overzicht van wat we wanneer controleren / bespreken en welke zaken je in de loop van de zwangerschap moet regelen.

Inloopspreekuur: kom naar het hartje luisteren

Op dinsdag kun je tussen 17.30 en 18.00 zonder afspraak langs komen om even naar het hartje te luisteren. Ook leuk om eens een vriend(in) of je moeder mee te nemen! Je bent vanaf 12 weken zwangerschap welkom op dit spreekuur. Vóór 12 weken is de kans te groot dat we het hartje nog niet kunnen horen.

​

Wanneer je tussentijds vragen of zorgen hebt, kun je altijd telefonisch of per mail contact met ons opnemen. Indien nodig of gewenst, plannen we dan een extra controle in.

Wat als het misgaat?

Helaas eindigt een deel van de zwangerschappen in een miskraam. Ook voor de begeleiding en medische controles tijdens een miskraam kun je bij ons terecht. Hier vind je er meer informatie over. 

bottom of page