top of page

De kraamverzorgster controleert, verzorgt en adviseert

De kraamverzorgster helpt je je baby te leren kennen

In Nederland verblijven gezonde moeders en baby's na de bevalling niet in het ziekenhuis maar thuis. Dit is vaak de beste en rustigste plaats om te herstellen en je baby te leren kennen. De eerste week zal de kraamverzorgster dagelijks een aantal uren bij jullie komen voor medische controles. Maar minstens zo belangrijk; ze helpt je bij de verzorging van de baby en geeft daarbij veel uitleg.

Meld je op tijd aan bij een kraambureau

Het beste is het om je vóór 16 weken zwangerschap aan te melden bij een kraambureau. Doe je dit later; dan kan het gebeuren dat het kraambureau van je keuze geen plaats meer heeft.

Wij werken samen met alle kraambureaus in de stad, maar het meeste met Mammae MiaDe Kleine Amsterdammer en De kraamspecialist. Je kunt je via hun website of via je verzekering aanmelden. We adviseren om je in ieder geval in te schrijven bij een kraambureau uit Amsterdam. Bureaus van buiten Amsterdam berekenen vaak hoge parkeerkosten aan je door.

 

Rond 34 weken zwangerschap komt iemand van het bureau thuis bij je langs voor een intakegesprek. Je kunt dan bespreken of je speciale wensen of verwachtingen hebt t.a.v. de kraamperiode. Ook leg je bij de intake vast hoeveel zorguren je (ongeveer) per dag wilt afnemen. Tijdens dit bezoek kan de kraamverzorgster ook met je meedenken over bijvoorbeeld de baby-uitzet en de bedhoogte.

Particuliere (zelfstandige) kraamzorg

De meeste kraamzorg wordt geleverd door kraambureaus waar meerdere kraamverzorgsters in dienst zijn. Op het moment dat je bent bevallen; komt een van hen naar jullie toe voor zorg.

Vindt je het prettig om de kraamverzorgende al vóór je bevalling te ontmoeten? En wil je zeker weten dat je in je kraambed maar met één kraamverzorgende te maken krijgt? Dan is particuliere kraamzorg misschien iets voor jou.

Particuliere, zelfstandig werkende kraamverzorgenden zijn niet verbonden aan een bureau maar werken voor zichzelf. Dat heeft voor- èn nadelen. De continuïteit in de zorgverlening is groot en dat vinden veel jonge gezinnen prettig. Maar sommige zelfstandige kraamverzorgster hebben hun back-up bij ziekte of afwezigheid niet (goed) georganiseerd. Het is ons helaas al meerdere keren overkomen dat een kraamverzorgende onbereikbaar was. Dat is voor iedereen heel vervelend, zeker als dat tijdens de bevalling is. Heb je contact met een zelfstandig werkende kraamverzorgende, controleer daarom meteen of zij 24/7 beschikbaar is voor assistentie bij de bevalling. Ook bij ziekenhuisbevallingen is dat vaak nodig.
Een ander nadeel kan zijn dat je de factuur eerste zelf moet betalen en pas daarna terugkrijgt van de verzekering. 

Via de kraamzorg-professionals kun je in contact komen met een aantal kraamverzorgenden waarmee wij regelmatig samenwerken. Kraamzorg 1-op-1 is een platform waar clienten en zelfstandig werkende kraamverzorgenden aan elkaar worden gekoppeld.

Kosten van kraamzorg

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed; minimaal 24 uur en maximaal 80 uur verdeeld tot uiterlijk tien dagen na de bevalling. (De dag van de bevalling geldt als de eerste dag). Verbleef je na de bevalling eerst een aantal dagen in het ziekenhuis, dan worden deze dagen in mindering gebracht op het maximaal aantal uren.

Alle kraambureaus zijn verplicht om een eigen bijdrage per uur te rekenen. Lees op de pagina van het Zorginstituut meer over deze eigen bijdrage. Vanuit een aanvullende verzekering wordt deze eigen bijdrage meestal wel vergoed.

bottom of page