top of page

Al vóór een zwangerschap kun je bij ons terecht

Kinderwens spreekuur 

Als je graag zwanger wilt worden, kun je met ons spreken over bijvoorbeeld leefstijl en je vruchtbare periode. Als er in je familie erfelijke ziekten/aandoeningen voorkomen, kan het wenselijk zijn om hier al vóór een zwangerschap advies over te krijgen. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken. 

Een gezonde levensstijl

Als je een kinderwens hebt, is het soms nodig om je huidige levensstijl aan te passen. Roken, alcohol en drugs beïnvloeden de vruchtbaarheid, brengen schade toe aan de ongeboren vrucht en kunnen zelfs een miskraam veroorzaken. Bij medicijngebruik is het verstandig om bij je (huis)arts na te vragen of deze medicijnen kunt blijven gebruiken bij een zwangerschapswens.

Foliumzuur 

Het slikken van 0,4 mg foliumzuur, in de periode van 4 weken voor de zwangerschap tot 3 maanden na de bevruchting, verkleint het risico op het krijgen van een kind met een 'open ruggetje' ofwel neuraalbuisdefect. We adviseren om te starten met foliumzuur zodra je hebt besloten dat je graag zwanger wilt worden. Het is geen enkel probleem om langere tijd achter elkaar foliumzuur-tabletten te slikken. Foliumzuur kun je zonder doktersrecept bij iedere apotheek of drogist kopen. De benodigde dosering zit ook in de meeste zwangerschaps-multivitaminen.

Je werkzaamheden

Werk jij of je partner met gevaarlijke stoffen of straling? Neem dan contact op met de arbo-dienst van het bedrijf waar je werkt. In sommige gevallen beïnvloeden kunnen deze stoffen je vruchtbaarheid of de kans op aangeboren beïnvloeden. Neem dus liefst al voordat je zwanger bent, contact op met de arbodienst van je bedrijf.

Lees meer over zwanger worden op www.strakszwangerworden.nl.

bottom of page