Met een echo nemen we een kijkje bij de baby in je buik

Een echo-apparaat vertaalt geluidsgolven in beeld

Daarmee kunnen we kijken naar de vorm, ligging en grootte van je baby. Zelf kun je meekijken op een scherm. Een echo maken is niet schadelijk voor de baby.

We maken op de praktijk echo's maar hebben samen met andere verloskundepraktijken uit Oost ook een echocentrum: Verloskunde Centrum Oost (VCO). Hier kunnen alle gebruikelijke echo's en de screeningsecho's gemaakt worden.

echo_bewerkt.jpg

Vroege echo en termijnecho

Een 'vroege' echo maken kan tussen 6 en 9 weken en is een manier om te kijken óf je zwanger bent en of het hartje klopt. Dit is geen standaard echo, tenzij je eerder een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap had, of wanneer je bloedverlies of veel buikpijn hebt. Heb je dit niet maar wil je toch graag een vroege echo laten maken? Dat kan bij ons op de praktijk of op het VCO. De verzekering vergoedt deze echo echter niet, de kosten bedragen € 45,- per echo.

 

De eerste echo in de zwangerschap is vaak de termijnecho. Deze echo wordt tussen 10 en 12 weken gemaakt en is bedoeld om de uitgerekende datum vast te stellen. Dat doen we door het embryo van hoofdje tot stuit op te meten. Vaak lukt het om deze echo via de buik te maken, maar soms geeft een vaginale echo een beter beeld.

De combinatietest (nekplooimeting)

De combinatietest onderzoekt de kans dat je een kindje krijgt met Down syndroom; trisomie 13 of trisomie 18. Onderdeel van de combinatietest is een echo waarbij de nekplooi van de baby wordt opgemeten. De combinatietest wordt, sinds de invoering van de NIPT, niet zo vaak meer verricht. Lees hier meer over de mogelijkheden van prenatale testen.

De 20-weken echo

De SEO ofwel 20-weken echo is bedoeld om aangeboren afwijkingen bij de baby op te sporen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (grote) hartafwijkingen; problemen aan de schedel of wervelkolom van de baby. Niet alle afwijkingen kunnen worden opgespoord met de 20-weken echo. Deze echo wordt tussen 19 en 21 weken gemaakt op het echocentrum VCO. Lees er meer over op onze pagina over prenatale testen.

Echo's in het derde trimester

Na de 20-wekenecho zijn er soms nog echo's nodig om de groei en/of de ligging van de baby te controleren. We bespreken op het spreekuur met je of het in jouw zwangerschap belangrijk is om extra echo's te maken.

Pretecho's

Misschien is er geen medische reden om een echo te maken, maar zou je toch graag nog eens naar je kindje kijken. Dat kan op ons echocentrum VCO of bij een van de pretecho-bureaus in de stad. Met een geslachtsecho kun je vanaf 15 weken zien of je in verwachting bent van een jongen of een meisje (NB; hier wordt bij de 20-wekenecho ook naar gekeken, je hoeft er dan niet extra voor te betalen). Tussen 26 en 30 weken is ook een goed moment om mooie beelden te maken. Let op: deze echo's worden niet vergoed door je verzekeraar, en de prijzen variëren flink per bureau.