
Waar wil je bevallen?
Er zijn verschillende mogelijkheden
Voor ons maakt het niet uit waar je bevalt. Wij gaan voor een optimale bevallingservaring én veiligheid
Het Nederlandse verloskundige systeem is zodanig georganiseerd dat je bij een normale; gezond verlopende zwangerschap en bevalling zélf kunt kiezen waar je bevalt.
Verloskundigen zijn getraind om continu te beoordelen of alles normaal verloopt. Wanneer er aanwijzingen zijn dat jij of de baby extra zorg nodig hebben, werken we samen met de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis.
Het is belangrijk dat je tijdens de bevalling zo comfortabel mogelijk bent
Voor ons maakt het niet uit waar je bevalt. Wij gaan voor een optimale bevallingservaring én veiligheid. De ontsluiting gaat sneller als je je veilig en prettig voelt. Jij weet zelf het beste waar dat is, maar vaak kun je dit pas tijdens de bevalling goed inschatten. Probeer daarom flexibel te zijn, pin je niet vast op een bepaald scenario. Je hoeft vooraf niets vast te leggen over de plaats waar je wilt bevallen, de definitieve beslissing kun je meestal tijdens de bevalling nemen.
Een eerste bevalling duurt gemiddeld ongeveer 14 uur, maar kan ook veel vlotter of trager verlopen. Een tweede bevalling verloopt vaak wat sneller, maar dat is ook erg afhankelijk van het verloop van de eerste bevalling.
Thuis bevallen
In Nederland is thuis bevallen een veilige mogelijkheid omdat er altijd een ziekenhuis in de nabijheid is, en omdat Nederlandse verloskundigen getraind zijn om steeds te beoordelen of de bevalling normaal verloopt.
Thuis ben je in je eigen omgeving en hebben jij en je partner een groot gevoel van regie en controle. Zo bepaal je zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen en ben je in een vertrouwde omgeving. Een kraamhulp zal ons tijdens de bevalling assisteren en is er ook voor jou. Om veilig thuis te kunnen bevallen; stellen we twee praktische voorwaarden: aan de voorzijde van het huis moet een raam of deur zitten (dus geen 'achterhuis') en één lange zijde van het bed moet vrij zijn.
Het gebeurt wel dat we tijdens de bevalling besluiten dat we de bevalling beter in het ziekenhuis af kunnen maken. Bij een eerste bevalling is de kans hierop ongeveer 50%. De meest voorkomende reden voor verwijzing naar het ziekenhuis is de vraag naar pijnstilling. Bij een volgende bevalling is de kans dat je tijdens de bevalling aan het ziekenhuis wordt overgedragen veel kleiner; ongeveer 14%.
Een thuisbevalling is even veilig als een ziekenhuisbevalling. De babysterfte is niet hoger en ook het aantal ziekenhuisopnames van pasgeborenen is niet hoger. Dat bleek uit een groot onderzoek tussen 2000 en 2006 waaraan meer dan een half miljoen Nederlandse vrouwen deelnamen. Een onderzoek uit 2015 onder 80.000 zwangeren liet eenzelfde beeld zien.
Poliklinisch in het ziekenhuis bevallen
Wanneer je tijdens de bevalling liever in het ziekenhuis bent, kun je poliklinisch bevallen. Mocht je dan toch de hulp van een gynaecoloog nodig hebben, of pijnbestrijding willen, dan hoef je niet meer te verplaatsen naar het ziekenhuis. Of misschien vind je je eigen woning te klein, te druk of te gehorig om in te bevallen. Een nadeel van een poliklinische bevalling is dat er meer ingrepen verricht worden, waarvan een deel onnodig zal zijn. Je hebt altijd de beschikking tot een eigen badkamer; soms met (beval)bad. Tijdens de bevalling krijgen wij assistentie van een kraamhulp of verpleegkundige van het ziekenhuis.
Een poliklinische bevalling begint thuis. We komen in principe eerst bij je thuis langs voor controle, en besluiten vervolgens samen wanneer we naar het ziekenhuis gaan. Meestal is dat rond 5 centimeter ontsluiting. Je kunt met eigen vervoer of een taxi reizen.
In het ziekenhuis 'huur' je eigenlijk een verloskamer. Afhankelijk van je zorgverzekering draag je zelf bij aan de kosten van die kamer. De zg. eigen bijdrage bedraagt ongeveer € 360,- en wordt vanuit een aanvullende verzekering vaak wel vergoed.
We werken het meest samen met het OLVG Oost, maar bij drukte of op jullie verzoek komen we ook regelmatig in OLVG-West, AMC, VUmc of BovenIJ.
Bevallen in het geboortecentrum of geboortehotel
Kan of wil je niet thuis bevallen maar spreekt de medische sfeer van een ziekenhuiskamer je ook niet aan? Dan is bevallen in Bevalcentrum West misschien iets voor je. In een gang ín het OLVG-West zijn 4 kamers ingericht waar je in huiselijke sfeer kunt bevallen. Een beetje zoals thuis maar dan in het ziekenhuis. De kamers van het BCW hebben ook prettige bevalbaden én er is lachgas beschikbaar. Een nadeel is dat het kan gebeuren dat we heel soms bij een niet-spoedeisende verwijzing niet terecht kunnen op de medische verloskamers. We moeten dan verplaatsen naar een ander ziekenhuis. De kosten voor een bevalling in het geboortecentrum zijn vergelijkbaar met de kosten van een poliklinische bevalling.
Als je graag thuis, buiten een ziekenhuis, zou willen bevallen maar je huis is hiervoor niet geschikt of voor jou niet prettig; dan kun je bevallen in het geboortehotel. Je kunt hier eventueel ook na de bevalling nog een paar dagen doorbrengen.
Medisch bevallen in het ziekenhuis
Soms geven we je tijdens de zwangerschap of de bevalling het advies om extra controles te hebben in het ziekenhuis. We dragen je dan over aan de collega's van het ziekenhuis. Je bevalling wordt dan anders gecontroleerd; dit heet een medische bevalling. Meestal wordt je begeleid door een klinisch verloskundige of een arts-assistent. Omdat je geen keuze meer hebt voor een thuisbevalling, hoef je geen eigen bijdrage te betalen voor een medische bevalling.