top of page

Wil jij je baby borst- of flesvoeding gaan geven?

Keuze over de voeding 

Vaak maak je al in de zwangerschap een keuze over welke voeding je straks aan je baby wilt gaan geven: borstvoeding of kunst(fles)voeding. Wij zullen je hierover in de zwangerschap ook informeren.

Uit onderzoek blijkt dat moedermelk de gezondste babyvoeding is omdat het antistoffen bevat die het immuunsysteem van je baby ondersteunen, en daarmee beschermt tegen infecties. Kinderen die borstvoeding hebben gekregen ontwikkelen minder vaak allergieën en overgewicht en ze zijn minder vaak ziek. Daarnaast is borstvoeding afgestemd op de ontwikkeling van je baby. De samenstelling van borstvoeding zal daardoor meegroeien met de behoeftes van de baby.

Borstvoeding geven is iets natuurlijks; wat niet automatisch betekent dat het altijd meteen makkelijk lukt. Jij en je baby moeten het leren, en daar moet je de tijd voor nemen. Wij zullen je hierbij, samen met de kraamverzorgende, ondersteunen en adviseren. Ook kan het het helpen om al vóór de bevalling meer te horen en te lezen. We zullen je rond 30 weken de groeigids Borstvoeding mee geven, en je kunt een voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding volgen. Kijk hier voor een overzicht van voorlichtingsbijeenkomsten, lactatiekundigen en locaties waar je borstkolven kunt huren.

Een lactatiekundige is dé borstvoedingsexpert

De kraamverzorgende en wij kunnen je ondersteunen bij de meest voorkomende opstartproblemen bij het borstvoeden. Maar wanneer je vraag specifieker is, of veel meer tijd vraagt, kun je contact zoeken met een lactatiekundige. Sommige kraambureaus hebben hun eigen lactatiekundigen. Daarnaast werken we regelmatig samen met de experts van de Boezemvriend en Mamma Minds. De kosten van een lactatiekundige zijn variabel, en worden helaas niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Flesvoeding

Misschien wil of kan je geen borstvoeding geven en ga je je baby met flesvoeding voeden. Er zijn veel verschillende soorten en merken kunstvoeding te koop; maar belangrijk is om altijd nummer1 voeding te kopen. Dit is de voeding die geschikt is voor baby's van 0 tot 6 maanden.

Je geeft de melk met een flesje. Ook daarin bestaan veel vormen en maten met net zo veel verschillende spenen. We adviseren je te starten met een 'gewone' standaardspeen voor pasgeborenen. Als het voeden moeizaam verloopt, bekijken we op dat moment of jouw kindje misschien beter een andere speen kan gebruiken.

bottom of page