top of page

Corona & zwangerschap

De Corona-pandemie is terecht gekomen in een volgende, minder ingrijpende fase. Het is geruststellend dat de meeste mensen niet erg ziek worden van de huidige virusvariant, dat geldt ook voor zwangeren. Sinds februari 2022 zijn alle nationaal geldende Corona-maatregelen opgeheven, en ook in onze praktijk werken we weer zo veel mogelijk op onze vertrouwde manier van werken. We volgen daarbij de adviezen vanuit het RIVM en beroepsverenigingen voor verloskundigen en gynaecologen.

We vinden het belangrijk dat iedereen zich prettig en veilig voelt in de praktijk. Daarom vragen we jullie om, als je naar de praktijk komt, de algemene adviezen om verspreiding van het virus te voorkomen te volgen. Wij schudden geen handen en kunnen in sommige situaties besluiten een mondkapje en/of beschermende kleding te dragen.

Een positieve coronatest tijdens je zwangerschap

Zwangere vrouwen zijn per definitie relatief jong en meestal gezond. De symptomen van een Corona-infectie zijn daarom vaak mild en een ziekenhuisopname is maar heel zelden nodig. Zwangere vrouwen krijgen niet vaker Corona dan hun niet-zwangere leeftijdsgenoten, maar ze worden er gemiddeld wel zieker van en worden vanwege hun klachten ook vaker opgenomen in het ziekenhuis. Dat geldt met name voor zwangeren ouder dan 35 jaar of met een niet-Westerse achtergrond, zwangeren met overgewicht en voor zwangeren met onderliggende ziekten zoals suikerziekte of longziekten. Daarbij komt nog dat het lastiger is om een zwangere vrouw bij ernstige complicaties te beademen door de groeiende buik. 

Het is nog niet goed duidelijk of baby’s in de baarmoeder via hun moeder het Corona-virus kunnen krijgen. Dit is een enkele keer beschreven en meer onderzoek is nodig maar lijkt heel zeldzaam. Wel kan een besmet persoon het virus overdragen aan een pasgeboren baby, maar baby’s vertonen meestal geen symptomen.

Eén van de symptomen van een infectie met Corona kan koorts zijn. Het langdurig hebben van koorts (>38,0°C rectaal gemeten) in de zwangerschap is ongezond voor zowel moeder als baby. Daarom adviseren we je bij koorts paracetamol te gebruiken, tot maximaal 8 tabletten van 500mg per dag. Is je temperatuur, ondanks paracetamol, hoger dan 38,0°C? Neem dan contact op met ons of je huisarts.  Afstand houden, goede (hoest)hygiëne, ventilatie en regelmatig de handen wassen blijven de belangrijkste manieren om besmetting te voorkomen.

Wil je meer lezen of zeker weten dat je de meest up-to-date informatie hebt? Lees: RIVM Zwangerschap en COVID-19

Wel of niet vaccineren tegen corona?

Sinds april 2021 wordt geadviseerd om alle zwangeren te laten vaccineren tegen Corona. Wereldwijd zijn inmiddels grote aantallen zwangere vrouwen gevaccineerd en geboosterd tegen Corona. Er zijn daarbij geen korte-termijn risico’s van de vaccinatie gezien voor de zwangerschap of het ongeboren kind. Nadelige lange termijneffecten zijn onbekend maar zijn onwaarschijnlijk omdat het vaccin in je lichaam al na een paar dagen wordt afgebroken. De voordelen van vaccinatie lijken kortom op te wegen tegen de nadelen en daarom wordt alle vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren, óók wanneer zij geen bijkomende risicofactoren hebben. Het advies is om zwangeren te vaccineren met een zogenoemd mRNA vaccin van Pfizer of Moderna. Ook wordt aangeraden om gebruik te maken van het boostervaccin, zodra je daarvoor in aanmerking komt.

Onderzoeken laten verder zien dat de aangemaakte antistoffen van de moeder ook bij de baby terecht komen. Op deze manier kan de moeder dus waarschijnlijk bescherming tegen Corona aan haar baby meegeven. Er moet dan wel minimaal 3 weken tussen de vaccinatie en de bevalling zitten.

Omdat het niet aannemelijk is dat het vaccin, net als andere niet-levende vaccins, in de borstvoeding terecht komen, is er geen bezwaar tegen vaccinatie voor vrouwen die borstvoeding geven. Er zijn berichten dat sommige vrouwen die borstvoeding geven, veel last hebben van de injectie in hun arm, oksel en borst. Voor de zekerheid kun je vragen of je in je been gevaccineerd kunt worden, dat heeft geen effect op de werkzaamheid.

Als je je laat vaccineren tijdens de zwangerschap of in de borstvoedingsperiode, vragen we je om dit te laten registreren bij het Lareb bijwerkingencentrum / Moeders van Morgen.

Twijfel je over wel of niet vaccineren? We denken graag met je mee en ook je huisarts kan je adviseren. Er is een behulpzame informatiepagina opgesteld, deze vind je HIER

bottom of page