top of page

De bevalling. Een spannende gebeurtenis waar je negen maanden naar toewerkt en uitkijkt 

Als je dat wilt, kun je je uitgebreid voorbereiden op de bevalling

Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op de bevalling. Je zult er waarschijnlijk met je partner over praten; misschien met vriendinnen of familie. Je kunt een voorbereidende zwangerschapscursus volgen. Er zijn heel veel websites; en ook kastenvol boeken geschreven over bevallen. Ook zijn er heel diverse en interessante podcasts te beluisteren. Zo krijg je gedurende je zwangerschap waarschijnlijk geleidelijk wel een beetje een beeld van wat voor jou belangrijk is.

We bespreken de bevalling op het spreekuur

Wij zullen je natuurlijk uitgebreid informeren over de bevalling. Voordat we met je kunnen praten over je bevalling, willen we wat meer weten over het verloop van je zwangerschap. Hoe is je bloeddruk, hoe groeit en hoe ligt het kindje? Deze informatie is belangrijk en nemen we mee in ons gesprek over je bevalling. Dit gesprek voeren we daarom meestal iets later in de zwangerschap; zo rond 34 weken. We bespreken dan eventueel ook je geboorteplan. Natuurlijk kun je het altijd aangeven wanneer je eerder behoefte hebt om te praten over je bevalling.

Zwangerschapscursus

Het aanbod van zwangerschapscursussen in Amsterdam is groot. Je kunt een ‘puf’cursus doen, yoga, mensendieck, haptonomie, zwemmen of sporten in het park. Alleen of met je partner, in het Nederlands, Engels, Turks of Arabisch. Pik er uit wat voor jou interessant is! We hebben een overzicht gemaakt van cursussen waarmee wij en/of onze zwangeren goede ervaringen hebben. 

 

Bijna alle cursussen hebben met elkaar gemeen dat je veel informatie krijgt over lichamelijke en mentale veranderingen in de zwangerschap en tijdens de bevalling. Bovendien leer je ontspanningsoefeningen die je kunt gebruiken bij het opvangen van weeën. Daarnaast geeft het je de gelegenheid ervaringen uit te wisselen met andere zwangeren.

Informatiefilms over de bevalling en kraamtijd

Voorheen (vroeger, lang geleden, pre-Corona....) organiseerden we eens per maand een informatiebijeenkomst over de bevalling. Dat doen we niet meer, maar we hebben een goed alternatief! We hebben de inhoud van de voorlichting opgenomen op 4 filmpjes. We vertellen over het normale verloop van de bevalling en over hoe de zorg tijdens de bevalling georganiseerd is. Verder hoor je over hoe je met weeënpijn kan omgaan, zowel met als zonder pijnmedicijnen. Ook vertellen we over de lichamelijke en psychische veranderingen tijdens de kraamtijd. Rond 30 weken zwangerschap - of eerder op verzoek - sturen we je per mail de Vimeo-links voor de filmpjes. 

Een kijkje nemen in het ziekenhuis

Wil je (misschien) in het ziekenhuis bevallen? Het is mogelijk om op afspraak vóór de bevalling al een kijkje te nemen in het OLVG Oost. Je kunt je via dit aanmeldformulier aanmelden voor een korte rondleiding. Ook is het mogelijk om het Bevalcentrum West in het OLVG West te bezoeken.

Op dit moment is het, vanwege de maatregelen rondom Corona, niet mogelijk om de Amsterdamse ziekenhuizen te bezoeken. De meeste ziekenhuizen bieden wel een online alternatief, check hiervoor hun websites.

Baby-uitzet

Een baby heeft niet veel nodig. Een plaats om te slapen, wat kleertjes maar vooral liefde, warmte en zorg. Voor de bevalling en het verzorgen van de baby heb je echter wel een paar spullen nodig, die in het kraampakket zitten. Check op tijd of je een kraampakket toegestuurd krijgt van de verzekering. Anders kun je kant-en-klare pakketten kopen bij grotere drogisterijen.

 

Download voor een overzicht van de benodigde spullen onze baby-uitzet (PDF).

bottom of page