top of page
  • Verloskundigen Oosterpark

Richtlijn Intrapartum Care for positive Childbirth – World Health Organization

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2019


Voorjaar 2018


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de toename van het aantal kunstmatig opgewekte bevallingen in Nederland. Een op de vijf geboortes wordt ingeleid, vaak zonder medische noodzaak. Dat vergroot de kans op complicaties.


Vrouwen vragen er vaker zelf om en artsen dringen er op aan omdat ze bang zijn voor complicaties en aansprakelijkheid. De WHO-richtlijn stelt dat inleiden maar bij 5 procent écht nodig is. In het voorjaar publiceerde de WHO een rapport met cijfers en aanbevelingen voor normaal verlopende bevallingen. Duidelijk wordt dat in de Westerse wereld ook bij bevallingen die spontaan op gang komen, te snel en te veel wordt ingegrepen. 
Een bevalling die eindigt met een gezonde moeder en kind kan veel langer duren dan in de handboeken vermeld staat. Veel verloskundigen en gynaecologen worden opgeleid met de visie dat de ontsluiting vanaf 5 cm met ongeveer 1 cm per uur moet vorderen. Vaak echter blijken bevallingen langer te duren, zonder dat de gezondheid van moeder of kind daaronder lijden.


Lees het hele (dikke!) rapport WHO intrapartum care of lees de handzame samenvatting.

Opmerkingen


Opmerkingen zijn uitgezet.
bottom of page